Yapmamız gereken işlem bütün binada bulunan bilgisayarları kabin içerisinde toplayıp arada hub kullanmadan direk olarak switchlere bağlamaktı. Bu işlem için patch panel kullandık. Tabi patch panelle patch kablo da kullanmak durumundaydık.
Büyükçe binanın bütün kablolarını patch panele çakmak büyük dertti ama sevdiğin işi yapmanın verdiği keyifte hiç bir şeyde yoktu. Patch panel nedir diyelim önce? Ağ kablolarının topladığı kabin içerisinde bu kablolaları gruplayıp , sağlamlaştırma adına kullanılan donanıma verilen isimdir.
Karşınızda 48′ lik bir patch panel. Binada bulunan bütün ağ kablolalarını kabine kadar getirip sonladırdığımız nokta burası. Peki ağ kablolarını nasıl çaktık patch panele ?
Neye göre kabloları çakıyoruz demeyin. Patch paneli ters çevirdiğinizde karşınıza çıkıyor. B standartına şu şekilde çakılır diye gösteriyor zaten
Size tavsiye öncelikli olarak alt taraftaki kısımdan çakmaya başlayın eğer üstten çakmaya başlarsanız işkence çekersiniz.
Çaktığımız kabloları bir güzel bantlayıp grupladıktan sonra patch paneli kabinin içerisine yerleştirmeye geldi sıra.
Kabinin en üstüne patch paneli yerleştirdik :) Birde üstüne Telekomdan gelen Alcatel switchi yerleştirdik. Boş durmadan kullanacağımız switchimizi yerleştirdik. Patch panel ile switch arasındaki bağlantıyı nasıl yapacağız di mi ? Onu da patch kablo ile hallettik.
Şimdi buradaki bağlantıdan bahsetmek istiyorum. İlk olarak Telekomun bize verdiği switche içine GBIC takılmış porta Fiber optik kabloyu taktık. Sadece 6. portu kullanabildiğimiz için buraya taktığımız kabloyu switchimize bağladık ki buna Uplink denir. Switchimize patch panel e taktığımız patch kablolarla bağlantı sağladık. Yine bu swtich üzerine taktığımız bazı kabloları diğer switchlere bağlayarak Uplink yaptık
İşler tam bitti derken bizden 2 tane Access Point takmamızı istediler. Switchlerde PoE destekli değildi. PoE nedir için buraya tıklayın.
Switch üzerinden aldığımız iki portla PoE adaptörlerimizi bağlayarak ağ kablosu üzerinden hem data hemde Access Pointler için elektrik gitmesini sağladık. Böyle sarı sarı yandığını bakmayın. Gerekli bağlantıları yaptıktan sonra yeşile döndüler. Bazı kabloların yerini bulmak için Tester cihazını kullandık. İşte cihazın şekli şemali
faydalı bilgiler ellinize sağlık
YanıtlaSilteşekkürler..
YanıtlaSil