Merhabalar arkadaşlar. Sizlere bugün özellikle 5 ve 6.sınıf öğrencileri ile kodlama nasıl yapılır, kodlamaya nereden ve nasıl başlanır gibi konularda elde ettiğim tecrübeleri anlatacağım. Burada anlatacağım her şey kendi tecrübelerimden ibaret olup uygulayıp uygulamamak tamamen sizin elinizde :)
Ben kodlama dersinde öğrencilerimize ilk olarak algoritmanın mantığını anlatıyorum arkadaşlar. Algoritmayı nasıl anlatıyorum ? Çoğu okulda karo dediğimiz döşemeler var kare şeklinde 33*33 cm galiba boyutları. Bu karoları belirli bir düzen içerisinde tebeşir ile ya da siyah elektrik bandı ile çiziyorum. Bunu genelde tenefüste yaparım ki öğrenciler derse daha meraklı ve motive olmuş şeklinde gelirler. Hani öğretmen böyle bir şey çizdi acaba ne yapacağız diye merak ederler ve daha derse giriş yapmadan öğrencilerin derse motivasyonunu sağlamış olurum :)
Bu çizimi yaptıktan sonra ilk kısımda BAŞLA ve oyunun bitiş noktası ise DUR komutu ya da BİTİR komutu olur. BİTİR komutunda genelde bir adet çikolata olur :) Peki öğrenci bu çizilen sınırlar içerisinde ne yapar nasıl hareket eder ?
Tahtaya bir kaç komut yazıyorum. Aynı code.org'da olduğu gibi. İLERİ, GERİ, SOLA DÖN, SAĞA DÖN vb. şekilde. Öğrenciler kendi seçtikleri arkadaşlarını BİTİŞ noktasına yani çikolatayı almasını sağlamak için yönlendirirler. Bu şekilde hemen hemen sınıftaki tüm öğrenciler ile bu oyunu 2 ders saati ya da 4 ders saatinde işlerim. Öğrencilerim bu şekilde algoritma mantığını anladıktan sonra code.org sitesinden kodlama eğitimi almaya başlarlar.
CODE.ORG VE KODLAMA EĞİTİMİ
Yukarıdaki işlemleri uyguladıktan sonra akıllı tahtada öğrencilerim ile code.org sitesinden kodlama uygulamalarını yapmaya başlarım. Burada yer alan uygulamaları da öğrencilerin katılımları ile 4 ders saati ya da 6 ders saati kapsamında tamamlamaya çalışırım süre yetmezse 8 ya da 10 saate kadar çıktığım sınıflarda oluyor.
Buradaki uygulamaları bitirdikten sonra ise artık öğrencilerimi bilişim sınıfına alıp kendilerinin tek başına uygulamaları tekrar yapmalarını sağlıyorum. Öğrenciler ile ders esnasında tek tek ilgilenip kod bloglarını rastgele mi ekliyorlar yoksa bilerek anlayarak mı ekliyorlar anlamaya çalışıyorum. Öğrencilerin içlerinden çok becerikli olanlar çıkıyor. Gerçekten çok güzel yorum yapanlar dersin ilerleyen safhalarında özellikle scratch konusuna geçince kendisini hemen belli ediyor.
Belirli bir süre ilerledikten sonra öğrenciler artık kodlama mantığını anlıyorlar. Bu süreçten sonra ise artık scratch konusuna geçiyorum. Scratch ile yapılan çalışmalar ise gerçekten daha iyi oluyor :) Elimden geldiğince derslerimde uyguladığım yöntemleri yazmaya çalıştım umarım faydası olur arkadaşlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
0 yorum:
Yorum Gönder