Ayrıca mutlaka bilim fuarı kategorisinde yer alan diğer yazıları da inceleyin sizlere fikir vermesi açısından çok çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bazı projelerde 100-200 kelime yazdım de bazıları için aşma sansım olmadı ama sizlere fikir vermesi açısından yinede paylaştım. Zaten en son güncellenen bilim fuarı çağrı metninde amaç en az 20 en fazla 50 kelime, yöntem en az 50 en fazla 150 kelime, beklenen sonuç en az 50 en fazla 150 kelime olacak şekilde düzenlemeye gidilmiştir. Açıkçası bu değişiklik hem öğretmenler hem de danışman öğretmenler için çok ama çok iyi oldu.
Umarım faydasını görürsünüz. Siz de lütfen elinizde yer alan projeleri facebook.com/bilisimciruh üzerinden gönderirseniz her sene proje arayışında olan arkadaşlara yardımcı olmuş oluruz.
TÜBİTAK 4006 Fuarı İçin Araştırma Projeleri
PROJE TÜRÜ: ARAŞTIRMA
PROJE ALANI: SAĞLIK BİLİMLERİ
PROJE ÖZETİ: Besinlerdeki şeker iki önemli kaynaktan sağlanır. Biri doğal olarak besinden gelir. (meyve ve süt şekeri gibi) diğeri ise sonradan eklenen şekerdir. Sonradan eklenen şekerler boş enerji kaynağıdırlar. Fazla tüketimi şişmanlığın temel nedenlerindendir. Karbonhidratların çoğu nişastalı ve tam taneli tahıl grubu besinlerden seçilmelidir. Günlük hayatta marketlerden aldığımız ve sıkça tükettigimiz besinlerin içerisinde sandığımızdan çok daha fazla seker oldugu öğrencilere anlatılır.
YİYECEĞİN ADI
-ŞİŞE SU
-ŞİŞE KOLA
-METRO ÇİKOLATA
-NESCAFE 3Ü 1 ARADA
-SICAK ÇİKOLATA
-KREMALI BİSKÜVİ
-KARIŞIK MEYVE SUYU
-KUTU SÜT
-SOĞUK ÇAY
-KÜÇÜK CİPS
-WAFF
-STAR ÇİKOLATA
-DİDO ÇİKOLATA
-SOĞUK KAHVE
-ÇEREZZA CİPS
-TADELLE
-FER GAZOZ
-ÜLKER LİNK İÇECEK
-ÇİKOLATALI SÜT
PROJE AMACI: Günümüz sorunlarından birisi de şişmanlıktır. Yiyeceklerin içerisindeki yüksek seker oranı dengesiz kilo almaya davetiye çıkarmaktadır. Projemizi yaparken de şekerin bize verdiği zararlara dikkat çekmek istedik. Günlük hayatta marketten aldığımız yiyeceklerin içerisinde bol miktarda seker olduğu söyleniyor acaba bu doğru bir bilgi mi?
Amacımız bunun doğru olup olmadığını öğrencilere anlatmaktır. Şeker, satın aldığımız bir besinin etiketinde pek çok farklı isimle karşımıza çıkıyor! Bu nedenle dikkat etmek ve ürün etiketlerini iyi okumak gerekiyor. İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı. Üstelik bu şekerleri yakabilmek çok da kolay değil. Örneğin 1 kase sütlaç 6 yemek kaşığı şekere denk gelirken, bunu yakabilmek için en az 40 dakika tempolu yürüyüş gerekiyor. Projemizi yaparken de şekerin bize verdiği zararlara dikkat çekmek istedik.
PROJE YÖNTEMİ:
1. Alt Proje Konusunu Belirleme : Günlük hayatta marketten aldığımız yiyeceklerin içerisinde bol miktarda seker olduğu söyleniyor acaba bu doğru bir bilgi mi?
2. Araştırma Yapma : Tabloda adı yazılan yiyecekleri günlük hayatta alışveriş yaptığımız marketlerden temin ettiğimiz katılımcılara anlatılır .
3. Hipotez Kurma : Günlük hayatta marketlerden aldığımız ve sıkça tükettiğimiz besinlerin içerisinde sandığımızdan çok daha fazla şeker bulunmaktadır. Eğer bu yiyecekleri bol miktarda tüketirsek şeker hastalığına davetiye çıkartırız.
Bağımsız Değişken: Marketten alınan farklı türdeki yiyecekler
Bağımlı Değişken: Yiyeceklerdeki şeker miktarı
Kontrol Edilen Değişken: Yiyeceklerin alındığı market ve kilitli poşetler içerisine konulan küp şekerlerin ağırlıkları
4. Deney ve Gözlem Zamanı : Şeker tüketiminin kanser riskini artırdığı belirtilerek Moleküler düzeyde yapılan bilimsel araştırmalar, kanserli hücrelerin sağlıklı hücrelere göre şekeri 50 kat daha fazla kullandığı ve bu nedenle kanser hücrelerinin vücutta daha hızlı çoğalmasına neden olduğu üzerinde durmaktadır. Bununla birlikte aşırı şeker tüketimi sonucunda obezitenin artması, kan şekeri düzeylerinin değişmesi ve diyabet hastalığının artması da ilave olarak bu hastalığı olan bireylerin kanser riskini artırmaktadır açıklaması yapılarak katılımcılar bilgilendirilir
5. Veri Toplama, Değerlendirme ve Sonuç : Yiyeceklerin içerisinde gerçekten seker oranının çok fazla olduğu görülür.
BESİNİN ADI İÇERİSİNDEKİ ŞEKER MİKTARI (gr)
ŞİŞE SU 0
ŞİŞE KOLA 11,2
METRO ÇİKOLATA 26,56
NESCAFE 3Ü 1 ARADA 9,7
SICAK ÇİKOLATA 11,8
KREMALI BİSKÜVİ 24,7
KARIŞIK MEYVE SUYU 18
KUTU SÜT 4
SOĞUK ÇAY 6
KÜÇÜK CİPS 2,5
WAFF STAR ÇİKOLATA 13,65
DİDO ÇİKOLATA 15,4
SOĞUK KAHVE 6,62
ÇEREZZA CİPS 2,3
TADELLE 14
FER GAZOZ 17,3
ÜLKER LİNK İÇECEK 10
ÇİKOLATALI SÜT 24,5
6. Alt Proje Posteri Hazırlama : Yukarıda gösterilen tablo panoda herkesin göreceği bir yere asılır. Ziyaretçilerin sordukları sorular yanıtlanır. Tabloda adı yazılan yiyecekleri günlük hayatta alışveriş yaptığımız marketlerden temin ettiğimiz katılımcılara anlatılır .
ÖĞRETMEN SAYISI :1 ÖĞRENCİ SAYISI:2
**HANGİ ÖĞRETMEN NOMOFOBİ**
Proje Türü Araştırma
Proje Alanı Bilgisayar
Projemizin amacı nomofobi fobisine sahip olan öğretmenlerimizi tespit etmek. Nomofobi; cep telefonundan uzaklaşamama olarak tanımlanmaktadır. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde gördüğümüz konulardan birisi olan bilişim teknolojileri ile gelen etkiler ünitesinde yer alan bir kavram olan nomofobi öğrencilerimiz tarafından şu an için bilinmektedir. Nomofobi ile ilgili öğrencilerimiz daha önce kendi arkadaşları ve ailelerinde de kullandıkları yöntem ve teknikler ile hangi arkadaşlarında ya da hangi aile bireyinde nomofobi olduğunu tespit etmişlerdi. Bu tespiti yaparken de çeşitli anket soruları sormuş ve anket sorularını değerlendirerek etraflarında yaşayan insanların hangilerinde nomofobi olduğunu tespit etmişlerdi.
Tübitak bilim fuarı kapsamında ise bu kez öğretmenlerine soracakları anket soruları ile hangi öğretmenlerinin nomofobi isimli etkiye yakalandığını tespit etmeye çalışacaklardır. Öğrencilerimiz bu projeyi yapmadan ve öğretmenlere anket sorularını sormadan önce ilk olarak öğretmenlerini uzaktan inceleyecek olup telefonla olan ilişkilerini ilk olarak görmeye çalışacaklardır. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde bilişim ile gelen etkiler konusunda öğrencilerimiz nomofobi ile ilgili bilgilere sahiptirler. Eksik bilgisi olan öğrenciler ise internet üzerinde yer alan dokümanlardan faydalanarak konu ile ilgili daha detaylı bilgilere ulaşacaklardır.
Ayrıca hangi öğretmen nomofobi isimli tübitak bilim fuarı projesi yedinci (7.sınıf) sınıf öğrencileri ile yapılacaktır. Bu bilgiler kapsamında ilk olarak problemimiz belirlenecektir. Problem belirlendikten sonra ise öğrencilerimiz bu etkiden nasıl kurtulunması gerekliği ile ilgili beyin fırtınası, tartışma gibi yöntemler kullanarak nomofobi etkisinden kurtulmak için neler yapılabileceği de belirlenecektir. Bu bilgilerin yetersiz kalacağı düşünülerek, nomofobi isimli fobiden kurtulmak için neler yapılması gerektiği öğrencilerimiz tarafından araştırılacaktır.
Araştırma işleminden sonra öğrencilerimiz ile beraber hazırlanan anketler ile okulumuzda yer alan öğretmenlere çeşitli sorular sorularak nomofobi ile ilgili etkiler bulunmaya çalışılacaktır. Bu çalışmalar kapsamında okulumuz rehberlik öğretmeninden de anket hazırlanması kapsamında yardım alınması düşünülmektedir. Öğrencilerimiz ile yapacağımız bu proje sonunda çıkacak anket sonuçlarına göre nomofobi isimli etkiye okulumuzda kaç öğretmenin sahip olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Tespit edilen öğretmenlere öğrencilerimiz tarafından yukarıda da belirttiğim gibi beyin fırtınası ve tartışma yöntemi ile buldukları çözüm yolları sunularak nomofobiye sahip öğretmenlerin bu etkiden kurtulması sağlanmaya çalışılacaktır.
Öğretmenlerimizi nomofobi isimli etkiden kurtarmak için öğrencilerimizin yapacağı çalışmalara özellikle bu konuda bilgili olan rehber öğretmen ve bilişim teknolojileri ve yazılım dersi öğretmeni destek sağlayacaklardır.
**HANGİ SU DAHA FAYDALI**
Proje Türü Araştırma
Proje Alanı Biyoloji
Tübitak 4006 bilim fuarı kapsamında yapacağımız bu projede araştıracağımız ürünler hazır sulardır. Bu proje ile hangi hazır su daha faydalı bir deney ile bunu gözlemleyeceğiz ve hangi suyun daha faydalı olduğuna karar vermeye çalışacağız. Kullanacağımız sular tabii ki sadece hazır sular değil, çeşme suyu, nehir suyu vb. sulardan da kullanarak suların insanlar açısından hangisinin daha faydalı olacağınız gözlemleme imkânına sahip olacağız. İlk olarak projemizle ilgili öğrencilerimizle çeşitli toplantılar yapacağız.
Toplantılarda çeşitli öğretim yöntem teknikleri ile öğrencilerin proje ile ilgili neler düşündüklerini öğreneceğiz. Farklı fikirleri olan öğrencileri bulmak adına beyin fırtınası tekniği kullanılabilecek en iyi tekniklerden birisidir. Yapacağımız beyin fırtınası sayesinde öğrencilerimiz ile ilk olarak problemi belirleyeceğiz. Problemi belirleme işleminde öğrencilere suyun insanlar için ne kadar önemli olduğu ile ilgili bilgilerde verilecek olup, öğrencilerin de özellikle internet üzerinde de suyun insanlar ve doğa için ne kadar önemli olduğu ile ilgili çeşitli araştırmalar yaparak konuya daha iyi hakim olmaları sağlanacaktır.
Problemimizi belirledikten sonraki süreçte bilimsel yöntemlerin diğer adımlarına geçeceğiz. Hangi su daha faydalı isimli TÜBİTAK 4006 projemizin problemini belirledikten sonra öğrencilerimiz ile hipotezler kuracağız. Hipotez kurma işlemi sırasında öğrencilerin problem belirleme sürecinde elde ettikleri bilgilere göre hipotez kurmaları çok önemli bir süreç olacaktır. Öğrencilerin bilgileri dâhilinde hipotez kurmaları ve buna göre çözüm önerileri getirmeleri çok önemli görülmektedir. Öğrencilerimiz gerekli olan hipotezleri kurduktan sonra ise yapmaları gereken küçük deneyler ile kullanacağımız suların etkilerini görerek hangisinin daha faydalı olduğunu tespit etmektir. Deneyimizde şehrimizde satılan tüm sulardan, etrafımızda yer alan nehirlerden ve çeşme sularından belirli miktarlarda örnekler alınacaktır.
Alınan örnekler kapalı şişelerde saklanacak ve kesinlikle içlerine herhangi bir katkı maddesi eklemesi yapılmayacaktır. Daha sonra elimdeki su örnekleri sayısı kadar özdeş bitkiler alınacaktır. Diyelim ki elimizde 8 adet su örneği varsa; özdeş olarak 8 adet bitkide yine elimizde olacaktır.
Bu bitkiler aynı ortamda ve aynı şartlarda saklanacak belirli aralıklarla da su örneklerimizle de sulanacaktır. Bitkilere verilen su miktarları gözlem formuna eklenecek, bitkilerin haftalık boy değişimleri de yine gözlem formlarına eklenecektir. Yapmış olduğumuz bu proje ile hangi suyun bitkilere nasıl etki ettiğini tespit etmiş olacağız. Bu şekilde bitkilerde olan değişime bakarak verilerden sonuçlar çıkarılmış olacaktır.
Örnek vermek gerekirse A suyu bitkiyi çok olumlu etkilemiş olup bitkinin büyümesine olumlu katkı yapmıştır Çeşme suyu bitkiyi olumsuz etkileyerek 2.hafta sonunda renginin solmasına 3.hafta sonunda ise tamamen kurumasına neden olmuştur gibi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Elde edilen tüm bu sonuçlardan faydalanarak hangi suyun insanlar için faydalı olduğu tahmin edilmeye çalışılacaktır. Bu şekilde içtiğimiz suların insan sağlığına ve bitkilere verdiği faydayı ve zararı öğrencilerimiz net olarak gözlemleme fırsatını da görmüş olacaklardır.
**HANGİ ÜRÜNDE NE KADAR NİŞASTA VAR**
Proje Türü Araştırma
Proje Alanı Biyoloji
Bu projemizde hangi üründe ne kadar nişasta var bu deney yaparak ve deney sonucunda ortaya çıkacak olan gözlem sonucu ortaya çıkaracağız. İlk olarak öğrencilerimiz ile problemi belirleyeceğiz. Problemi belirledikten sonra internet aracılığıyla ve çeşitli kaynaklardan veri toplama işlemini gerçekleştireceğiz.
Veri toplama işlemini yaparken nişasta oranı çok yüksek olan ürünleri seçmeye özen göstereceğiz. Bunu yapmamızın esas amacı yüksek nişasta oranına sahip ürünleri seçerek deneyin daha gözlenebilir ve ortaya çıkan sonucunda buna göre daha kaliteli olması amaçlanmaktadır. Öğrencilerimiz ile yapacağımız toplantılar ile projemizin hipotezini kuracağız. Hipotez kururken öğrencilerden gelen dönütler temel alınacaktır. Hipotez kurulduktan sonra deneyler yapılarak öğrencilerin nişastaya sahip ürünleri tespit etmesi sağlanacaktır.
Deneyimiz ise iyot çözeltisi kullanılarak yapılacaktır. İyot çözeltisi nişasta ile tepkimeye girdiğinde lacivert şeklinde koyu bir renk alır. Deney için seçeceğimiz ürünler üstüne birkaç damla iyot çözeltisi eklediğimiz zaman, eğer üründe renk değişimi olursa ürünün içerisinde nişasta olduğunu tespit etmiş olacağız. Renk değişimi ne kadar koyu olursa, üründe o kadar nişasta fazla demektir. Deneyde patates, pirinç, şeker, tuz, ekmek gibi ürünler kullanılabilir.
Deneylerde kullanılacak malzemeler kontrollü deneylerde seçilerek değiştirebilir. Deneyleri öğrenci gruplarımız yaparken, sunumları öğrencilere anlatarak fuara da hazırlık yapmış olacaklardır. Son deneylerde ise deneylerden sonuçlar çıkarmış olacağız. Deney sonuçlarına göre hipotezlerimiz kanun ya da teorik olarak bizlere geri dönüt vermiş olacaklar.
**HAVANIN BİTKİLERE ETKİSİ NE KADAR**
Araştırma Biyoloji
Amaç/Özet/Araştırma Yöntemi Amaç: Biz bu projede havanın ve havanın içinde bulunan maddelerin meyvelerin bozulma sürecine nasıl etki ettiğini araştıracağız. Özellikle dışarıda kalan yiyeceklerin öğrenciler tarafından çok çabuk bozulduğu gözlemlenmiş ve bu proje tamamen 7.sınıf öğrencilerimizin ortaya attıkları havanın bitkilere etkisi ne kadardır hipotezinden yola çıkarak hazırlanacaktır. İlk olarak öğrencilerimiz tarafından problem belirlenmiştir. Problemimiz havanının bitkiler/meyveler üzerinde bir etkisi var mı yok mu?
Problemimiz projemizi yapacak öğrenciler tarafından belirlendikten sonra internet üzerinde yer alan bilgiler ve çeşitli kaynaklardan elde ettikleri bilgileri bir araya toplayacaklar ve ilk olarak bilgi edinme işlemi tamamlanacaktır. Bu sayede yapılacak proje ile ilgili veri toplama işlemi tamamlanmış olacaktır. Özellikle bilgi edinme ile veriler toplanarak öğrenciler tarafından sınıf ortamında öğrencilerin öğle arasında yemek için getirdikleri ama masaların altlarında unuttukları meyveler öğrencilerin dikkatini çekmek için kullanılacaktır.
Bazı masaların altında kalan mandalinalar çabuk bozulurken diğer mandalinalar daha geç bozulmuşlardır. Öğrencilerin dikkatlerini çekmek ve somut olarak gözlem yoluyla bilgi edinerek hipotez kurma aşamasında bu veriler çok önemli bir yer tutacaktır. Daha sonra yer alan adımımız ise projeyi yapacak öğrenciler tarafından beyin fırtınası yapılacak çeşitli hipotezlerin ortaya atılması sağlanacaktır. Öğrenciler tarafından ortaya atılan hipotezler not alınıp hazırlanacak olan deney düzeneklerinde yapılacak deneyler ile tahminlerde bulunulacaktır. Tahmin aşamasında öğrencilere fikir vermesi açısında aynı meyveler aynı işlemlere tabi tutulacak, bu şekilde öğrencilerimiz karşılaştırma yapma imkanı bulabileceklerdir.
Özellikle somut işlemler döneminde olan öğrenciler için bu çalışmalar görsel bir şekilde deney düzeneğinde yapılması çok önem arz etmektedir. Hipotez kurma işlemi tamamlandıktan sonra öğrencilerimiz tarafından bir deney düzeneği hazırlanacaktır. Hazırlanan bu deney düzeneğinde öğrencilerimiz ilk olarak çeşitli denemeler yapacak ve arkadaşlarıyla yaptıkları bu denemeler sonucunda elde ettikleri bilgileri paylaşacaklardır.
Öğrencilerimiz ortaya attıkları hipotezler sonucunda çeşitli kontrollü deneyler yapacaklardır. Son olarak nihai sonuca ulaşmak ve deney sonucunda çıkacak olan sonucun teori mi yoksa yasa haline mi geleceğini belirlemek için şu deney yapılacaktır. İlk olarak hava geçirmeyen dıştan gözlem yapılabilen 4 adet fanusun içine aynı iklim koşullarında yetişmiş ve aynı anda hasat edilmiş birer adet aynı türden meyve koyacağız. Birinci fanusta normal hava, ikinci fanusta sigara dumanı, üçüncü fanusta kömür dumanı bulunacaktır. Son fanusta ise hiç hava bulunmayacaktır.
Dumanların bitkilere olan etkisini daha iyi gözlemlemek için duman verme işlemi tamamen belirli bir düzen ve plan içerisinde yapılacaktır. Meyvelere hangi aralıklarla duman vereceğimiz ise öğrencilerimiz ile yapacağımız görüşmeler ve çalışmalar sonunda belirlenecektir. Bu fanuslardaki meyvelerin değişim süreci düzenli olarak incelenip kayıt altına alınacaktır.
Böylelikle havanın meyveler üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu tespit edilmeye çalışılacaktır. Öğrenciler ile yapacağımız bu projede yer alan düzenekler belirli aralıklarla fotoğraflanıp, gözlem formuna kayıt edilip yapılan çalışmalar sonuçlandırılmaya çalışılacaktır.
**BİTKİLERİN KAHRAMANMARAŞ'TAKİ EROZYONU ÖNLEMEDEKİ ETKİSİ**
Araştırma Coğrafya
Amacımız bitkilerin toprak erozyonunu önlemedeki etkisini görmektir. Başlangıçta iki düzenek hazırlanacak, birinci düzeneğe buğday çim veya nohut kesilecek ikinci düzeneğe ise aynı çeşitte ve miktarda toprak konulacak, her iki toprakta aynı eğimde tutulacak ve aynı miktar da şu ile sulanacak gözlenen veriler kaydedilecektir. Bitkiler her gün sulanacak ve belirli bir büyüklüğe geldiğinde düzeneğin altındaki alanlarda biriken topraklar ölçülerle veriler düzenli bir şekilde kaydedilecektir. Bölgemizdeki yağış rejimi ve miktarına göre yapılan sulama ve düzenekteki eğim yüz ölçümü hesaplanarak ne kadar toprak kaybı yaşaya bileceğimizi hesaplayarak görmek ve önlem almaktır.
**SOLUCAN GÜBRESİ **
Araştırma Biyoloji
Araştırmamızda amacımız organik tarımda kullanılacak, organik ve verimi artıracak gübre üretmektir. Yapacağımız çalışmadan gelir sağlamak aynı zamanda bir tarım bölgesinde yer alan köyümüz öğrencilerine ve köyde yaşayan insanlara gübreyi tanıtmak ve kullanımına teşvik etmektir. Çalışma sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlayacaktır. Araştırmamız da köyümüze bulunan gübre ve zamandan (100-200kg) yararlanacağız, solucan sayısına göre gübre miktarı, solucan sayısı belirlenecek, solucanları gübreye bırakıldıktan sonra belirli aralıklarla gübre ıslatılacak ve nemli kalması sağlanacaktır. Bir buçuk iki ay arasında aynı işlem uygulanacak, harcanan gübre, şu miktarı verileri kaydedilecek ve sonunda solucanların ne kadar türedikleri, elde edilen gübre miktarı hesaplanarak gelir tespiti yapılacak. Ayrıca gübrenin verimi de hesaplanarak ekonomiye katkısı ortaya konulacaktır.
** HANGİ TOPRAK DAHA VERİMLİ **
Araştırma Biyoloji
Araştırmamızda amacımız çeşitli toprak türleri arasında en verimli olanı bularak ve daha fazla verim almaktır. Aynı zamanda hangi toprakta hangi sebze daha iyi yetişir bularak çevremizi bilgilendirmek. Farklı türdeki toprak çeşitlerinden belli miktarlarda düzenek hazırlanacak aynı ürün ekip eve,(domates, biber, maydanoz vb.) Bu düzeneklere aynı miktarlarda ve aynı aralıklarla su verilerek yetişe bilecekleri ısı sağlandıktan sonra belirli aralıklarla bitki botları verdikleri ürün miktarı gibi veriler toplanarak kaydedilecek. Yapılan deneyden sonra verimli olanda daha az verimli olana ve hangi ürün hangi toprağa uygun, görülecektir.
**HANGİ ZEYTİN DAHA YAĞLI **
Araştırma Biyoloji
Yapacağımız deneyde amacımız bölgemizde yetiştirilen zeytinlerden en fazla verim elde ederek zaman ve arazi tasarrufu sağlamaktır aynı zamanda halkımızı bilinçlendirerek iri zeytin iyidir anlayışını ortadan kaldırmaktır. Araştırmamız da farklı türlerden zeytinlerden aynı miktarda örnekler alınarak yağları çıkarılacaktır. Çıkarılan yağ miktarı her bir tür için veri formlarına kaydedilecek ve zeytin türleri yağ için mi yoksa sofra için mi belirlenerek, okulumuzda ve çevremize elimizdeki veri ışığında bilgilendirilme yapılacaktır.
**ASİTLİ İÇECEKLERİN DİŞ SAĞLIĞINA OLAN ETKİSİ**
Araştırma Biyoloji
Projenin amacı asitlerin diş sağlığına olan etkisini gözlemlemektir. Öğrenciler ilk olarak asitli içecekler hakkında bilgi toplayıp literatür taraması yapacaktır. Asitlerin doğal olarak ya da yapay yollarla üretildiği öğrencilerin araştırmaları sonucunda ortaya çıkarılacaktır. Ve öğrenciler tarafından not alınacaktır. Daha sonra kuracağımız deney düzeneğinde 4 adet deney düzeneği oluşturacağız. Bu deney düzeneklerine eş değer yumurtalar konup içlerine sırasıyla sirke, kola, meyve suyu, gazoz konacaktır. Ve yumurtalardaki değişimler günlük olarak bir tablo ile kayıt altına alınacaktır. Sonuç olarak asitlerin PH derecelerine göre diş sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri gözlemlenecektir
**F KLAVYE Mİ ? Q KLAVYE Mİ ? **
Araştırma Bilgisayar/Yazılım
Özellikle devlet kurumlarında F klavyeye geçileceği haberleri sonrası böyle bir proje yapma fikri doğmuştur. Ortaokul öğrencileri ile yapılacak olan bu araştırma projesi ile F klavye ve Q klavye kullanan öğrencilerin hangisinin klavyeyi daha hızlı kontrol ettiği tespit edilecektir. Yapılacak olan uygulama ile seçilecek olan 2 öğrenci belirli periyotlarda kelime işlemci ya da on parmak klavye programları ile hızlı yazı yazmaya çalışacaklar ve yazmış oldukları kelimeler bir gözlem formuna işlenecektir. Bu şekilde 1 aylık çalışma sonunda hangi klavye ile daha hızlı yazıldığı sonucuna varılacaktır.
**TOPRAKTAKİ MADDELERİN BİTKİLERE ETKİSİ**
Araştırma Biyoloji
Projenin amacı toprakta bulunan çeşitli maddelerin bitkiler üzerinde ne gibi etkileri olacağının ortaya çıkarılmasıdır. Öğrenciler 4 adet deney düzeneği hazırlayacaklardır. Bu deney düzenekleri içerisinde yer alan bitkilerden birincisine yağ, ikincisine pil, üçüncüsüne kola, sonuncusuna sadece su konacaktır. Bitkilere bu ürünler dışında herhangi bir katkı maddesi konmayacaktır. Bitkiler aynı ortamda tutulacak ve bitkilerin gelişimleri ile ilgili veriler haftalık olarak gözlem formuna işlenecektir ve kayıt altına alınacaktır. 1 ay sonunda bitkilerin nihai durumları gözlenip kayıt altına alınacaktır. Sonuçta hangi kapta büyümenin daha fazla hangi kapta daha az olacağı gözlemlenecektir.
** BİTKİLERİN DOĞAYI TEMİZLEMELERİ **
Araştırma Biyoloji
Bu projemizin amacı bitkilerin doğayı nasıl temizlediklerini bir deneyle ortaya çıkarmaktır. Yapacak olduğumuz deney düzeneğinde 3 adet deney düzeneği olacak ve bunların birinde kaliteli güçlü bir bitki, diğerinde daha zayıf bir bitki olacak. Son deney örneğinde ise hiç bitki olmayan sadece içerisinde toprak olan bir kap olacak. Bu sistem belirli aralıklarla sulanacak ve topraktan süzülen su basit bir ayırma işlemi ile ayrılıp gözlenecek. Öğrenciler bu proje sonunda kaliteli ve güçlü bir bitki ekilen deney düzeneğindeki topraktan süzülen suyun en temiz olduğunu görecek. Bu şekilde bitkilerin aslında doğayı nasıl temizlediklerini görmüş olacaklar.
** ÇAY DEMİNİN BİTKİLERE ETKİSİ **
Araştırma Biyoloji
Evlerimizde sürekli olarak çay tüketen bir toplum olarak çay posasının bitkilere herhangi bir olumlu etkisi var mı yok mu bunu araştırmak istedik. Projemizde yer alan iki adet bitki aynı ortamda ve aynı su ile beslenecektir. Bitkilerden birine 3 güne bir içilen çayların posasında eklenip bitkinin büyümesinde herhangi bir değişiklik olup olmadığı gözlem formuna işlenecektir. BU süreç ile birlikte eğer çay deminin bitkilere olumlu bir etkisi gözlemlenirse; diğer projede yapacağımız gübre ile çay demini birleştirip daha doğal ve kaliteli bir gübre elde etmeye çalışacağız.
**HANGİ AĞAÇ TÜRÜ ÇÜRÜMEYE KARŞI DAHA DİRENÇLİ **
Araştırma Biyoloji
Araştırmamızda amacımız ağaç türlerinin dayanıklılığını ve ne kadar sürede çürüdüklerini gözlemlemek ve test etmektir. Çeşitli türdeki ağaçlar (çevremizde yetişen çam, meşe,kiraz,elma vb.) düzeneklere yerleştirilerek üzerine toprak dökülecek ve belirli aralıklarla sulama yapılacak. Ağaç dalları zaman zaman düzenekten çıkarılıp kg olarak ölçülüp gözlenecek, gözlem sonuçları kaydedilerek zaman içerisindeki değişimleri takip edilecek.
Elimde olan tübitak bilim fuarı araştırma projelerini paylaştım umarım sizlerin ve öğrencilerinizi işine yarar. :)
hocam besinlerdeki şeker miktarı araştırma değil inceleme, dikkat ediniz.
YanıtlaSilben araştırma projesi olarak yazdım hocam araştırma projesi olarak yapılabiliyor siz inceleme olarak yapabilirsiniz
SilHocam merhaba ben muzla piyano yapmak istiyorum bu projenin raporu amaç yontem VS var mı nasıl bulabilirim evrak kısmını
YanıtlaSilsenin projen makey makey olarak geçiyor.Onun evraklarını makey makey 4006 proje yazarsan çıkar
SilHocam bana özgün bir araştırma projesi konusu önerebilir misiniz?
YanıtlaSilPROJELER İLGİ ÇEKİCİ DEĞİL BAŞKA YOK MU
YanıtlaSilsiz ilgi çekici olanları yapın gönderin o zaman
SilNomofobi ile ilgili olan daha önce yapılmış mıydı? Şimdiden teşekkürler
YanıtlaSilhocam besinlerdeki şeker yerine karbonhidratı araştırmak istesem nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olur musunuz
YanıtlaSilMerhaba hocam, bitkilerin büyüme ve gelişmesine bakı faktörünün etkisini proje olarak yapacagim yalniz arastirma mi inceleme ye mi giriyor anlayamadim yardimci olur musunuz teşekkürler
YanıtlaSilHOCAM 4006 TUBİTAK PROJESİNDEN BİR SUNUM ALMAM LAZIM FİZİK PROJEM İÇİN NASIL VE HANGİ SİTEDE BULABİLİRİM
YanıtlaSil