Kodla Büyü Nedir?
Devlet okullarında öğrenim gören ortaokul ve lise öğrencileri için uygulamalı kodlama eğitimi veren bir web sitesidir. Kodla büyü sitesi içerisinde 250 farklı sahne yer almaktadır ve ücretsiz bir şekilde kodlama eğitimi sunulmaktadır.İlkokul, ortaokul bilişim teknolojileri ve yazılım dersi ile liselerde yer alan bilgisayar bilimi dersinde Kodla Büyü platformu ile kodlama eğitimi verebilirsiniz.
Sizlere bu yazımda detaylı olarak Kodla Büyü sitesinden bahsedeceğim. Özellikle;
- Siteye nasıl kayıt olunur
- Öğrenci nasıl eklenir
- Sınıf nasıl eklenir
- Kodla büyü ile kodlama nasıl yapılır
gibi en çok sorulan soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Kodla büyü ile özellikle ortaokul öğrencileri ile beraber kodlama eğitim yapabilirsiniz. Ben gelecek dönemden itibaren lise seviyesinde de kodla büyü platformunu kullanacağım.
Lise öğrencileri için kullanacağım kodla büyü içerisindeki metinsel kodlamayı kullanacağım. Ortaokul öğrencileri içinse blog kodlama yani sürükle bırak şeklinde olan kısım kullanılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum.
Lise öğrencileri için kullanacağım kodla büyü içerisindeki metinsel kodlamayı kullanacağım. Ortaokul öğrencileri içinse blog kodlama yani sürükle bırak şeklinde olan kısım kullanılırsa daha iyi olacağını düşünüyorum.
Site içerisinde Python dili ile yazılım kodlama eğitimi verilmektedir. Python hızlı öğrenilen ve kolay okunur bir dil olması nedeniyle bir çok yazılım firması tarafından tercih edilen bir yazılım dilidir. Şu an ben de çalıştığım Anadolu lisesinde öğrencilerim ile birlikte Python programlama diliyle ilgili çalışmalar yapıyorum.
Kodla Büyü, devlet okullarının ortaokul ve lise sınıflarına yönelik uygulamalı kodlama eğitimi veren bir web sitesidir. 2019-2020 eğitim öğretim yılıyla birlikte başlayan proje kapsamındaki eğitimler ücretsiz olarak sunulmaktadır.
Özellikle 5,6,7,8.sınıf öğrencilerine bilişim teknolojileri ve yazılım dersinde verilen kodlama eğitimlerinde tercih edebileceğiniz bir web sitesidir. Proje kapsamında sadece ortaokul öğrencileri için değil 9,10,11 ve 12.sınıflarla da kodlama etkinleri yapabilirsiniz.
Hazırlanan içerikler ortaokul ve lise müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır bundan dolayı ilkokul öğretmenlerinin kullanması için uygun değildir. Kodla Büyü sitesinden özellikle ortaokul ve lise de çalışan bilişim teknolojileri öğretmenleri aktif olarak faydalanmalı diye düşünüyorum.
Ayrıca bilişim teknolojileri yıllık planları içerisine de kodla büyü ile ilgili kazanımlarda eklenecektir. bilisimciruh.com/p/bilisim-teknolojileri-bilgisayar-yillik adresi içerisinde yer alan bağlantılar ile yıllık planları da bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Code.Org, Compute İt, Code Hunt gibi uygulamalar yerine Kodla Büyü platformunu kesinlikle kullanmanızı da öneririm.
Code.Org, Scratch gibi programlar ile aynı mantık çerçevesi içerisinde hazırlanan sistem sayesinde öğrencileriniz ile hem kodlama etkinlikleri yapmış olursunuz hem de eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Kodlama yaparken hem blog tabanlı kodlama hem de metinsel kodlama yapabilirsiniz. 5 ve 6.sınıf öğrencileri ile blog tabanlı (sürükle bırak) şeklinde kodlama yapabilirsiniz. 7,8,9,10,11 ve 12.sınıf öğrencileri ile de metinsel kodlama yaparsanız daha iyi olur diye düşünüyorum.
Kodla Büyü sitesinin çalışma alanı ile ilgili ekran görüntülerini de sizlerle paylaşayım arkadaşlar.
Kodla Büyü Panel-1 |
Kodla Büyü Panel-2 |
Kodla Büyü Nasıl Çalışır?
İlk olarak Kodla Büyü sitesine üye olmanız gerekmektedir. Kayıt olmak için formu doldurmanız gerekmektedir. Ayrıca sisteme kayıt olmak için bir son tarih gibi uygulama şu an için bulunmamaktadır. Öğretmen formunu doldurarak kayıt olmak için https://kodlabuyu.kodris.com/signup adresine gidebilirsiniz.Özellikle 2.dönem de algoritma ve kodlama konusunu işleyecek bilişim teknolojileri öğretmenleri 2.dönem başlamadan sisteme kayıt olurlarsa kendileri için daha iyi olacaktır. Kodla Büyü kayıt formu içerisinde sizlerden Ad, Soyad,E-Posta, Cep Telefonu, Okulunuzun Adı ve branşınızla ilgili bilgiler istenmektedir.
Kodla Büyü Öğretmen Kayıt Formu |
Formu doldururken oluşturmuş olduğunuz şifre ile yönetim paneline giriş yapabilir ve sistemi kullanmaya başlayabilirsiniz. https://destek.kodlabuyu.com/ adresi içerisinde detaylı bir anlatım da bulabilirsiniz.
Bu detaylı anlatım içerisinde; Kodlama Eğitimi Eğitim Müfredatı Öğretmen Paneli Sınıf Ekleme Öğrenci Ekleme Bilgi Güncelleme Sahne Kullanımı Öğrenci Takibi gibi bilgileri bulabilirsiniz.
Kodla Büyü Cevap Anahtarı
Kodla büyü ile kodlama eğitimi alan arkadaşlar bazen kodları karıştırabiliyorlar. Bende şuanlık ilk 20 bölümün cevap anahtarını hazırladım. Duruma göre diğer bölümlerin cevaplarını da ekleyeceğim arkadaşlar :)
Diğer Bilgiler
Sisteme öğrenciler bireysel olarak başvuru yapamazlar. Projeye yalnızca devlet okullarında görev yapmakta olan öğretmenler kayıt olabilirler.
Kayıt işlemini tamamlayan öğretmenler, tüm öğrencilerini sisteme ekleyerek kodlama eğitimine hemen başlayabilirler.
Öğrenci hesabı oluşturma ve sınıfa ekleme işlemi nasıl yapılır? Diye aklınıza hemen bir soru gelebilir Kolay bir şekilde aşağıda yer alan adres içerisinde yer alan videolar ile https://destek.kodlabuyu.com/ öğrenci ekleme ve sınıf ekleme işini yapabilirsiniz.
Kodla Büyü Destek Sayfası |
Öğretmenleri tarafından sisteme eklenen öğrenciler kendilerine verilen kullanıcı adı ile kodlabuyu.kodris.com/login adresinden sisteme giriş yaparak kodlama eğitimine başlayabileceklerdir.
Kodla Büyü İnceleme
Herhangi bir şekilde öğrencilerden bir ya da bir kaçı kullanıcı adı ve şifresini unutursa öğretmeni tarafından bu bilgileri tekrar alabilecektir. Evet arkadaşlar sizlere bu yazımda elimden geldiğince Kodla Büyü sitesinden ve özelliklerinden bahsetmeye çalıştım. Yazının sonunda değinmek istediğim son bir nokta daha kaldı.
Yıllardır bilişim teknolojileri ve yazılım dersi ile ilgili bırakın bir web sitesini kitap dahi bulamıyorken son zamanlarda dersimizle ilgili bir çok site ve çalışmanın yapılması oldukça keyif verici diyebilirim.
Özellikle 2.dönem konuları içerisinde yer alan algoritma, akış şemaları ve kodlama konularında Kodla Büyü gibi siteleri kullanmak hem işimizi kolaylaştıracak hem de öğrencilerimize konuyu daha iyi öğretmemizi sağlayacak.
Kodla Büyü Platformu İçerisinde Olan Değişiklikler
Kodla Büyü platformu içerisinde bazı değişiklikler oldu arkadaşlar. Bunlar;
1) Blok modunu kapatma
2) Sınıfları istenilen konudan başlatma
3) Sahne sınırlama
4) Kolay sınıf birleştirme
5) Sertifika basımındaki geliştirmeler
Belki de en önemlisi öğrencilerimiz eğlenerek gelecek yılların en önemli dillerinden birisi olan python dilinin temellerini atacak.
Umarım yazı hoşunuza gitmiştir.
Kodla büyü nedir diye araştırma yaptım ve bu siteyi buldum verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler
YanıtlaSil64 level komutları verir misiniz biturlu geçemedik
YanıtlaSil