İsterseniz ilk olarak araştırma ve kaynak doğrulama isimli konumuzun kazanımlarına bir göz atalım.
5.Sınıf Araştırma Kaynak Doğrulama Kazanımları
5.3.2.4. Ulaştığı bilginin doğruluğunu farklı kaynaklardan sorgular.
5.3.2.5. Ulaştığı bilgiyi kaynak göstererek düzenler.
5.3.2.6. EBA kullanılarak yapılabilecekleri açıklar.
-Web Değerlendirme Formu
-Web Değerlendirme Afişi
-EBA Etkili Kullanım Kılavuzu-
-EBA’yı Keşfediyorum Çalışma Kağıdı
Evet arkadaşlar bu konumuzda daha çok EBA dan bahsedeceğiz. Daha önceki derslerimizde de aslında EBA ile ilgili bir çok bilgiyi öğrenmiştik. Eğer hala EBA hesabınız yok ve nasıl yapılacağı ile ilgili bilginiz yoksa bilisimciruh.com/2019/09/eba-ogrenci-sifresi-nasil-alinir adresinden EBA öğrenci şifresi nasıl alınır kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
EBA Nedir?
Eğitim Bilişim Ağı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından oluşturulan eğitim platformudur.EBA'da Neler Yapılır?
- Araştırma yapmak için,
- Eğitici videolar izlemek için,
- Ders kitaplarına İnternet ortamında erişmek için,
- Ulusal ve yerel dergileri okumak için,
- Güncel ve eğitici kitapları okumak için,
- Ulusal yarışmalara katılmak için,
- Ders tekrarları ve konu çalışması için,
- Deneme, alıştırma test soruları çözmek için,
- Ödevleri yapmak için,
- Hafta sonu yetiştirme ve destekleme kursu derslerini seçmek için,
- Eğitici oyunlar oynamak için
Evet arkadaşlar gördüğünüz gibi EBA üzerinden bir çok işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirme şansımız bulunuyor. Mutlaka EBA'yı aktif olarak kullanmaya çalışmanız sizler için kesinlikle faydalı olacaktır.
EBA ile ilgili bilgileri öğrendikten sonra internet üzerinden bir araştırma yaparken nelere dikkat etmeliyiz kısaca bunlardan bahsedelim.
Web Siteler Nasıl Değerlendirilmeli
Diyelim ki internet üzerinde bir web sitesine girdiğiniz arkadaşlar. Bu girmiş olduğunuz web sitesini değerlendirmek için yani bizlere faydalı olup olmadığını anlamak için kontrol etmemiz gereken bazı durumlar olacaktır. İsterseniz kısaca bunlara bakalım ve internete girdiğimiz zaman web sitelerini nasıl değerlendireceğimizi öğrenelim.
1) Girmiş olduğumuz web sitesini en altında olabilir ya da herhangi bir sayfasında olabilir kime ait olduğu yazıyor olmalı. Bu şekilde o web sitesinin kime ait olduğunu kolay bir şekilde anlayabilir ve kendimizi daha güvende hissedebiliriz.
2) Oluşturulan içeriklerin hangi yazarlar tarafından oluşturulduğu belli olmalıdır. İçeriklerin yazarları açıkça yazıyorsa o site için daha güvenli diyebiliriz.
3) Aynı şekilde yazılan içeriklerin hangi tarihlerde yazıldığı belli olmalıdır. Bu şekilde verilen bilginiz güncel olup olmadığını anlayabiliriz. Eski tarihli yazılan içeriklerde yer alan bilgiler yanlış olabileceği için o tarz sitelerden uzak durmakta fayda olacaktır.
4) Web sitesinde gördüğünüz tüm bağlantıların çalışıyor olması gerekir. Örneğin sizlere yukarıda vermiş olduğum bağlantılar çalışmıyorsa benim sitem için kötü diyebiliriz :)
5) İçeriklerde kullanılan resimler, videoların gerçek olup olmadığını mantık çerçevesi içerisinde değerlendirmeli ve buna göre yorumlar yapmalıyız.
Evet arkadaşlar girmiş olduğumuz bir web sitesini değerlendirmeyi de öğrendikten sonra aşağıda vermiş olduğum görseli dikkatli bir şekilde inceleyelim.
Evet arkadaşlar 5.sınıf 10.ünitesi olan araştırma kaynak doğrulama ile ilgili konu anlatımımız bu kadar şimdi konu ile ilgili konu testlerini çözelim. Bilişim testleri ile ilgili hazırlanan bilisimciruh.com/2016/04/bilisim-teknolojileri-test-sorulari-ve-cevaplari sayfası içerisinde tüm bilişim konu testlerini bulabilir ve sınav öncesi eksik bilgilerinizi giderebilirsiniz
güzel
YanıtlaSil